Misiunea Arsit
Sunteti aici :: Rezultate » Stop ABUZURILOR » ARSIT solicită ANAF să permită depunerea declarațiilor contribuabililor

ARSIT solicită ANAF să permită depunerea declarațiilor contribuabililor

Joi, 28 Februarie 2013 este ultima zi pentru depunerea în termen a declarației anuale informative privind impozitul reținut și plătit pentru veniturile cu regim de reținere la sursă/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenți.


Această declarație trebuie depusă de toți contribuabilii români care plătesc diverse sume către nerezidenți supuse impozitului pe veniturile nerezidenților în România.

Membrii ARSIT au sesizat faptul că administrațiile financiare nu primesc declarațiile dacă nu se completează și codul fiscal al nerezidentului obținut în România.


ARSIT consideră că neprimirea declarațiilor pe acest motiv este un abuz si a transmis in acest sens o scrisoare ANAF prin care a propus:

    1. Primirea formularului fără completarea Codului de identificare fiscală atribuit de autoritatea fiscală din România nerezidentului SAU
    2. Înlocuirea declarării Codului de identificare fiscală atribuit de autoritatea fiscală din România cu alte informații despre nerezident, așa cum era în formularul anterior.

Textul integral al scrisorii se poate descarca de aici: Scrisoare ANAF sesizare abuzuri fiscale.

ARSIT a emis si un comunicat de presa referitor la aceasta problema. Pentru vizualizarea comunicatului de presa si a monitorizarii aparitiilor in presa va rugam sa accesati link-urile de mai jos:

Comunicat de presa ARSIT sesizeaza abuzuri fiscale

Monitorizare presa

In data de 05.03.2013 ANAF a remis ARSIT un raspuns la aceasta scrisoare, mentionand ca nu este de competenta sa si ca a transmis aceasta problema spre solutionare Directiei Generale Legislatie Cod Fiscal. Textul integral al raspunsului ANAF se poate descarca de aici: raspuns ANAF sesizare ARSIT abuzuri fiscale.

In data de 27.03.2013 MFP a remis ARSIT raspunsul final care clarifica problema: Legislatia in domeniu a fost modifcata in data de 14.03.2013 prin HG 84/2013. Astfel conform art. III al HG 84/2013 " Formularul utilizat de plătitorii de venituri pentru declararea veniturilor obținute începând cu 1 ianuarie 2012 din România de nerezidenți, se completează la ultima coloană de la capitolul B "Datele de identificare a beneficiarului de venit nerezident" fie cu codul de identificare fiscală al nerezidentului, atribuit de autoritatea din România, atunci când nerezidentul are atribuit un astfel de cod, fie cu datele de identificare ale beneficiarului de venit nerezident, atunci când nu a fost atribuit un astfel de cod". Ca urmare legislatia specifica clar in acest moment faptul ca inscrierea codului fiscal din Romania al nerezidentului nu este obligatorie si, ca urmare, ANAF nu are dreptul de a refuza primirea declaratiilor pe acest motiv.

Textul integral al raspunsului MFP se poate descarca de aici: raspuns MFP sesizare ARSIT abuzuri fiscale.

În data de 19 martie 2013 ARSIT a sesizat ANAF asupra problemei generale a refuzului primirii declarațiilor de către funcționarii ANAF. Astfel, sunt nenumărate situațiile în care funcționarii ANAF refuză să primească documente din partea contribuabililor pe motiv că nu îndeplinesc cerințele prevăzute. ARSIT consideră că un astfel de comportament este un abuz și că ANAF trebuie să primească prin registratura generală, cu număr de înregistrare, orice documente din partea contribuabililor, urmând ca aceștia să primească un răspuns oficial privind conformitatea sau neconformitatea acestora cu prevederile legale. Am supus atenției această problemă ANAF și am cerut astfel sprijinul entru a remedia această situație deosebit de importantă pentru consolidarea încrederii contribuabilului în instituțiile publice în general și în ANAF în special. Textul integral al scrisorii către ANAF se poate descăra de aici.

În data de 14 mai 2013 ANAF a trimis către ARSIT o adresă prin care ne inforrmează că "declarațiile fiscale se pot depune la registratura organului fiscal competent, prin poștă cu confirmare de primire, prin mijloace electronice sau prin sisteme de transmitere la distanță". Adresa integrala trimisă de ANAF poate fi descărcată de aici.

Ca reacție la scrisoarea mai sus menționată, ARSIT a trimis în data de 23 mai 2013 o scrisoare în atenția ANAF o scrisoare prin care am menționat faptul că "un contribuabil are modalitatea alternativă de a transmite un document/ adresă/declarație către ANAF prin poștă nu ar trebui să fie un argument pentru ca funcționarii aflați la ghișeu să nu primească aceste documente de la contribuabilul care s-a deplasat personal la ghișeu. Astfel, solicitarea noastră este de a ne comunica modul corect în care un funcționar al ANAF trebuie să se comporte cu un contribuabil atunci când acesta dorește să înregistreze un document la registratura ANAF". Textul integral al scrisorii adresate ANAF poate fi descărcat de aici.

Drept răspuns la solictarea noastră menționată mai sus, ANAF a răspuns prin adresa din data de 9 iunie 2013 faptul că "Funcționarul din cadrul unității fiscale cu atribuții de primire și înregistrare a declarațiilor fiscale are obligația îndeplinirii acestor atribuții". Textul integral al scrisorii ANAF se poate descărca de aici.


Cont membru


Nu esti membru ARSIT?

 
Multumim companiilor care lupta alaturi de noi pentru realizarea misiunii noastre
Forum
PayU


Taxpayers Association of Europe Membru al Taxpayers Association of Europe